05-04-2017

Традиційне чаювання

Чай полюбляє простір

Англійська чайна церемонія розвинулась з англійської ж традиції пообіднього чаю, відомого під назвами Afternoon Tea. Проводиться вона, що цілком природньо, ввечері. 

Для проведення англійської чайної церемонії потрібен певним чином сервірований чайний стіл, чай, закуски до чаю і вміння управлятися з чаєм в процесі споживання. Розберемося зі всім по порядку.

Основна вимога для приміщення, в якому сервіруватиметься чайний стіл, – багато простору навколо цього столу. Річ у тому, що чайний прийом часто передбачає вільне переміщення гостей по кімнаті – і в тісноті такий прийом краще не затівати. 

Чайний прийом передбачає самостійність гостей – хазяйка тільки розливає чай, зміни блюд не відбувається. У хазяйки під рукою повинні знаходитися два чайники, щоб можна було заварити свіжий чай після прибуття нових гостей.

 

Сервірування столу

Чашки з блюдцями ставлять перед хазяйкою прийому або іншою жінкою, яка розливатиме чай. Зліва від підноса, якщо хазяйка – правша, і навпаки.

На столі доречна однотонна скатертина. Допустима також з невеликим і не дуже яскравим малюнком. Біла або синя (біла – краще). Не забороняється одноразова. Але краще всього – льняна. Скатертина може або тільки закривати стіл, або звисати з нього сантиметрів на п'ятнадцять. Стіл з прозорою стільницею можна не покривати.

Сьогодні чашка і блюдце виступають "єдиним" предметом сервірування, дві частини якого не можна розділяти. Для класичного європейського чаювання піали не підходять. Цікаво, що ідея прикріпити ручку до піали, і тим самим зробити з неї нині всім знайому чашку, належить англійцям. На початку XVIII століття китайські виробники фарфору за замовленням англійців почали робити чашки з ручкою. Ще трохи пізніше вередливі англійці зажадали зробити до кожної чашки по блюдцю, щоб гарячі краплі чаю не крапали на коліна і скатертину.

Окрім чайної пари, кожному гостю належить персональна тарілочка для солодощів – невеличка тарілка діаметром 17-18 см. Вона призначена для тістечок, печива, шматочків торту і т.п.

Класичний англійський чайний сервіз налічує більше тридцяти предметів. Фарфоровий сервіз включає 12 чашок з блюдцями, глечик для молока, вазу для цукру, вазу для джему, піднос для ложечок, заварний чайник, підставку для нього, бляшану банку для зберігання і міри заварки, глек.

В англійському чайному посуді переважають витягнуті вгору форми, а чашки стоять на короткій ніжці біля основи. Срібний металевий чайний сервіз являє собою набір із заварного чайника, чайника для окропу, глека для молока і піднос, на якому усі вони уміщаються. Чайні ложки, щипці, серветки, ситечка, скатертини зазвичай не входять до складу чайного сервізу.

Також знадобиться: невелика ваза з квітами (краще з живими і білого кольору), ніж і вилка для кожного гостя, ситечко і підставка під ситечко, стьобаний або вовняний чохол на чайник – він називається "tea-cosy".

Тарілки для тістечок і тортів розставляють на столі так, щоб їх краєчок співпадав із краєм столу. Не забудьте покласти серветки під кожну тарілку або поставити їх на стіл у серветниці.

Чашки розташовуються праворуч від тарілок і трохи навскіс. Чайну ложечку кладуть на блюдці або праворуч від неї. Ложку або виделку для тістечок викладають праворуч від тарілки для тістечок, між тарілочкою і чашкою.

Для фруктових тістечок передбачена спеціальна лопатка, для сухих тістечок – щипці. Ложечка для цукру або щипці для коленого цукру знаходяться, зазвичай, в цукорниці.

 

Чайна церемонія

Зазвичай гостям пропонують вибрати чай з 5-10 сортів. Куди обов'язково входять Earl Grey, Assam, Darjeeling і різні суміші, звичайно.

Головне правило будь-якого офіційного чаювання: чай в чашки гостей потрібно наливати безпосередньо за столом. Хазяїн або офіціант наливає чай, підходячи до кожного з тих, що сидять з правого боку. Не прийнято подавати окремо заварку і окріп; їх заздалегідь змішують в співвідношенні 1:2 і подають у великому фарфоровому чайнику з того ж чайного сервізу, що й інший посуд.

Чай наливають в чашки з розрахунку 1 см до краю, а у тому випадку, коли збираються пити чай з молоком – 1,5 см.

Нарешті, чай налито. Перш ніж покласти в чашку лимон, а потім цукор (саме у такому порядку!), чашку слід повернути на 180 градусів - так, щоб ручка знаходилась ліворуч.

Тепер можна покласти в чашку скибочку лимону і віджати з нього сік. Для цього тильною стороною чайної ложки його "підганяють" до ближньої стінки чашки і віджимають, міцно притримуючи ручку чашки лівою рукою. Віджатий лимон необхідно вийняти з чашки і покласти на блюдце.

Цукор в чашку насипають з цукорниці ложкою загального користування – так, щоб вона не торкалася чаю: інакше ложка намокне, і краплі, що потраплять у цукровий пісок, утворять грудки. Перемішують цукор в чашці персональною чайною ложкою, намагаючись робити це безшумно. Пити чай із залишеною в чашці ложкою вважається поганим тоном. Тому, розмішавши цукор, її слід вийняти з чашки і покласти на блюдце. Перш ніж почати пити, чашку знову повертають – так, щоб ручка опинилася справа.

 

Як правильно тримати чашку

Не можна протягувати вказівний палець крізь вушко чашки і "кокетливо" відставляти мізинець. Тримають чашку трьома пальцями правої руки (шульги – лівої): великим, вказівним і середнім. Подушечками великого і вказівного пальців тримають верхню частину ручки, злегка зігнутий середній знаходиться під ручкою, мізинець і безіменний притиснуті до середини долоні.

Якщо чай п'ють за обіднім столом, треба підводити тільки чашку, залишаючи блюдце на столі. У тому ж випадку, коли чай подають на низькому столику, а гості сидять в кріслах або на дивані, чайну пару беруть в руки і п'ють чай, підводячи чашку з блюдця, яке тримають на рівні грудей. 


Закуски до чаю

Англійська чайна випічка, з одного боку, нічого надприродного з себе не представляє. Її можна випекти і у нас – варто лише дістати рецепти. Існує лише одна вимога: закуски мають бути простими. Тому що, якщо випічка буде дуже розцяцькованою, вона затьмарить собою чай.

Крім того, до чаю подають бутерброди (можливо, хтось не любить солодкого або не їсть його з інших міркувань). Хліб для таких невеликих бутербродів нарізають дуже тонкими скибочками. Гарячі бутерброди до чаю подаються дуже рідко –  в основному, у холодну пору року.

Бутерброди мають бути легкими і ніжними: листя салату, згорнуті на тонкій скибочці хліба, помідор або огірок, нарізаний шматочками на круглому шматку хліба, вершковий сир на тості – ось найбільш типові види бутербродів, що подаються до чаю.

Хліб має бути вчорашнім. Розтопіть масло, щоб його легше було наносити на хліб, а коли сендвічі будуть готові, затисніть їх між двох тарілок і покладіть прес на верхню з них.

Не подавайте на стіл великі шматки м'яса і соусів, оскільки їх буде важко їсти акуратно.

До чайного столу можна подати десертне вино, коньяк або ром – але на офіційному чайному прийомі це може бути не зовсім доречно.

Лимон подають порізаним на кільця, розклавши їх "трояндочкою" на невеликій тарілці. Поряд з нею обов'язково кладуть спеціальну виделочку для лимону (з двома зубцями) – прилад загального користування.

Торт необхідно подавати на стіл нерозрізаним і розрізати у присутності гостей. Цукерки бажано подавати в коробці. Джем подають у вазах класичної форми (на високій ніжці).

Цукор подають двох видів: пісок або рафінад (як правило, на офіційних чаюваннях подають тільки рафінад). У цукорницю, навіть якщо в її кришці є проріз, необхідно покласти ложку для загального користування, а у тому випадку, якщо подають рафінад, на стіл поряд з цукорницею кладуть щипці.

Церемонія класичного чаювання в англійському стилі передбачає, що на стіл подають молоко в молочнику. Можна використати звичайне молоко, концентроване (але не згущене!) або вершки. Перш ніж налити молоко у молочник, не забудьте його підігріти.

 

Чаювання

У нім прихований головний секрет англійської чайної церемонії. Отже...

Чай заварюється з урахуванням того, що в чашках він вже не розбавлятиметься окропом. Тобто на одну персону в чайник закладається одна чайна ложечка заварки (чи пакетик). Якщо використовується дуже великий чайник –  на п'ять-шість осіб – тоді можна додати ще одну ложечку на усіх. Після того, як чай настоїться необхідні 3-5 хвилин (іноді для контролю за часом використовується пісочний годинник – це гарно), його розливають по чашках. Відразу після цього доливають в чайник окріп з невеличкого глечика і накривають чайник чохольчиком – тим самим tea-cosy – щоб не остигав. При першому заварюванні чаю накривати чайник чохольчиком зовсім не обов'язково, хоча і можна.



За матеріалами:  www.teatips.ru

Top