21-03-2018

Як правильно зберігати чай

Чай – це натуральний продукт, тому, як будь-який продукт харчування, чай має свій обмежений термін придатності і рекомендації до зберігання.

Існує багато різних думок про те, як правильно зберігати чай. Нижче приведені декілька основних правил зберігання чаю, які стосуються усіх його видів:

  • Сухий чайний лист має підвищену здатність вбирати будь-які аромати. Тому обов'язково треба зберігати чай в місцях, де присутність сторонніх запахів виключена, або, хоча б, є мінімальною.
  • Чай необхідно зберігати в герметичній упаковці. Це може бути чайниця, щільно запаяний або закритий (наприклад, на прищіпку) фольгований пакет, банка з жерсті, дерева або фарфору з щільно прилеглою кришкою. Зберігати чай в щільному добре закритому посуді важливо не лише через чутливість чайного листа до сторонніх ароматів, але й у наслідок того, що чай "видихається", стає з часом менш "яскравим" (особливо це стосується зелених і білих сортів чаю), а обмежений доступ кисню зберігає чай свіжим набагато довший час.
  • Денне світло також є шкідливим для чаю, оскільки під впливом світла хімічні процеси в чайному листі протікають набагато швидше, і він втрачає свої смакові властивості. Якщо ви зберігаєте чай в скляному посуді, то важливо, щоб цей посуд стояв в місці, з повною відсутністю доступу світла. Чай, який зберігається в скляних банках на світлі, перетворюється на безбарвну субстанцію без аромату або смаку. Ось чому не варто купувати чай в скляних банках.
  • Чай є дуже чутливим до вологості, тому місце його зберігання обов'язково має бути сухим. Якщо рівень вологості в місці, де зберігається чай, високий (більше 70%), і виправити це неможливо, то слід ще уважніше віднестися до герметичності упаковки.
  • Чайне листя полюбляє прохолоду, нормальні умови зберігання – кімнатна температура, проте ідеальні – легка прохолода.
Top