03-04-2017

Знайомтеся, чай

У Європі та Азії, в Австралії та на Американському континенті, на полярних станціях Антарктиди, скрізь, де ступала нога людини, п'ють чай – найпопулярніший напій планети. Найпопулярніший і в той же час повний загадок і незбагненних таємниць для більшості любителів  гарячого і холодного, ароматного і смачного настою, що бадьорить і заспокоює. То хто ж він такий, цей фаворит людства? Знайомтеся – це чай!

Чай – Camellia (Thea) Sinensis (лат.)

Тип: ANGIOSPERMAE (Покритонасінні),
Клас: DICOTYLEDONES (Дводольні),
Відділ: PARIETALES,
Родина: THEACEAE (Чайні), зараз CAMELLIAE (Камелієві),
Рід: THEA (Чай), зараз CAMELLIA (Камелія),
Вид: SINENSIS (Китайський, -а).

Чай – двоюрідний брат камелій, найгарніших і надзвичайно ароматних квітів. Дикорослі кущі чаю досягають трьох метрів у висоту, проте більшість кущів, що вирощуються на плантаціях, досягають у висоту близько півтора метрів.

Довгий час європейці вважали, що китайські чайні кущі – єдиний вид чаю, і лише в XIX-му столітті, після відкриття чайних дерев в індійській провінції Ассам, ученим довелося визнати, що чай виглядає по-різному.

Розміри чайного куща визначаються широтами, в яких він росте: чим ближче до екватора, тим вище чайний кущ. Краще всього кущі чаю ростуть між тропіками Раку і Козерога на висоті 500-3500 метрів над рівнем моря. Щоб чайний кущ давав якісний лист, йому вкрай потрібна, окрім тепла, ще одна неодмінна умова – волога, волога, і ще раз волога.

Чай любить вологу у двох видах: по-перше, підвищену вологість повітря, атмосферу добре натопленої лазні; по-друге, вологу у вигляді опадів, у вигляді частого і щедрого поливу. Але чай не виносить ані найменшого застою води під корінням: корені повинні омиватися водою, а не знаходитися у воді. Ось чому чай підіймається на гірські схили, на круті пагорби, що терасують, де вода може нестримно стікати, майже не затримуючись.

Чайний кущ виключно довговічний – він може жити і плодоносити сто і більше років. Правда, від біологічного терміну життя чаю потрібно відрізняти господарський термін. Практика показала, що після закінчення певного часу чайний кущ знижує кількість і частково якість своєї "продукції" – листя. Тому вважається, що економічно вигідно тримати чайний кущ в долинах по 40-50 років, а на схилах - по 60-70 років. Це і є господарський термін життя чаю.

У Шрі-Ланці чудові високогірні плантації були повністю знищені (вирубані) після 70-80 років існування. Два відсотки плантацій перезакладають тепер щороку. На плантаціях чайні кущі висаджують уздовж схилів пагорбів і гір прямими рядами. При такому способі посадки вдається запобігти вимиванню ґрунту в сезони дощів і підвищити врожайність чаю. Цим досягають безперервності існування плантацій завжди в найактивнішому, найбільш зрілому для плодоносіння віці.

Таким чином, тривалість життя куща чаю на плантації в середньому дорівнює тривалості життя одного покоління людей.

Найбільш якісний чай поставляють Індія, Шрі-Ланка та Кенія, країни, чайні плантації яких були закладені англійцями і які широко застосовують англійські технології вирощування і обробки чайного листя.

Листя збирають стільки разів на рік, скільки разів відбувається вегетація в цій місцевості. У тропічних країнах: в Кенії, Шрі-Ланці, Південній Індії (Мадрас), де завжди літо і чай вегетує безперервно, чайний лист збирають на плантаціях упродовж всього року. У Північно-Східній Індії (Ассамі) збір триває 8 місяців (з квітня по листопад), а ще північніше, в Китаї, – від чотирьох до двох разів на рік.

З куща збирають не все листя, а лише найніжніші, наймолодші, м'які і соковиті листочки, що тільки-тільки розпустилися, і бруньку, що іноді ще не розпустилася, на кінчику пагону. Ці перші два-три листочки з частиною стеблинки, на якій вони укріплені, а також бруньку верхнього листочка, що ще не розпустився, разом називають флеш.

У деяких країнах, наприклад, на півдні Індії, збирають і чотирилисті флеші. Флеші зривають негайно, щойно вони з'являються, не допускаючи їх переростання і огрубіння. В цілому вони складають порівняно невеликий відсоток листя чайного куща. Так, на четвертому році життя куща, коли з нього роблять перший збір, знімають зазвичай близько 200г флешу. Проте кількість флешу в кілограмі свіжого листа у агротипів чаю не однакова: їх може бути і 1500, і вдвічі більше.

Залежно від регіону зростання чай має характерні особливості смаку, кольору і аромату настою. Так, індійський чай має виражений червонуватий відтінок, насичений аромат і смак. Чай з острова Шрі-Ланка має золотавий відтінок і тонкий приємний аромат. Мідний настій і насичений гармонійний смак властивий кенійським чаям, а чистий яскравий настій і приємний, злегка терпкий смак - чаям з Індії.

Великою популярністю у світі користується зелений китайський чай – специфічний смак і колір цього напою виділяють його серед чаїв з інших країн.

Top