17-12-2017

Чай та молоко – чаювання по-англійськи

Молоко – неодмінна приналежність чайної церемонії у Великій Британії.

Загально відомо, що якщо англієць п'є чай, то це, як правило, чай з молоком. Не дивно, що чверть усього молока, споживаного у Великій Британії, випивається разом із чаєм, а суперечки про те, що наливати в чашку спочатку, чай або молоко, трохи не стали причиною громадянської війни наприкінці 17-го століття. І за наших часів прибічники і супротивники обох версій наводять вагомі аргументи на захист своїх позицій, проте етикет допускає і той, і інший спосіб змішування.

 

У чому полягає особливість поєднання чаю та молока?

При додаванні молока в настій міцного чорного чаю виходить поживний напій, що легко засвоюється організмом людини, що має стимулюючі та зміцнюючі властивості. Молоко містить понад 100 різних поживних речовин, а також до 20 видів вітамінів, необхідних людині. В той же час, незбиране молоко іноді погано засвоюється шлунком, чим і пояснюється прагнення людини споживати здебільшого перероблені молочні продукти.

Чай вдало "виправляє" недоліки молока, полегшуючи його здатність засвоюватись організмом. Крім того, рослинні жири і білки, наявні в чайному настої, змішуючись з тваринними жирами і білками молока, створюють поживний, корисний для людини білково-жировий комплекс, до якого додається великий набір вітамінів і стимулюючих речовин.

Молоко також пом'якшує дію кофеїну та інших алкалоїдів, що містяться в чаї, тоді як танін чаю робить слизову оболонку шлунку менш сприйнятливою до явищ бродіння незбираного молока. Таким чином, чай допомагає молоку, а молоко – чаю.

 

Для приготування чаю з молоком краще вибирати бленди найбільш міцних чорних чаїв, такі як Англійський до сніданку, Класичний Чорний Чай або Цейлон Голд Оранж Пеко. Молоко пом'якшує терпкість міцних чаїв і робить їх смак злегка солодким. Щоб отримати насичений повний смаку напій, слід обов'язково дотримуватися рецепту і часу заварювання чаю, тоді як кількість молока та цукру можна визначати за смаком, але не слід робити чай з молоком занадто солодким, максимальна норма – 2 чайні ложки цукру на чашку об'ємом 200мл.

Top