19-06-2018

AFTERNOON TEA - чаювання для особливих випадків

Afternoon Tea - одна з найбільш святкових та атмосферних церемоній, що якнайкраще відображає всю витонченість та пишність чайних традицій Англії. Розкішні порцелянові сервізи, апетитні закуски на граційних етажерках, приємні бесіди і, звичайно ж, ароматні чаї. А все почалося з однієї звички...

 

ІСТОРІЯ ТРАДИЦІЇ

Родоначальницею традиції Післяполудневого чаю вважають герцогиню Анну Бедфордську. За звичаєм, обід в Англії початку 19-го століття подавали о 8-9 годині вечора, не раніше. І герцогиня часто відчувала легке нездужання - голод. Щоб підтримати сили між ланчем та пізньою вечерею, Анна просила приносити їй в будуар чашечку чаю та маленький сандвіч або якісь ласощі (бісквіти, тістечка, торт). Спочатку герцогиня боялася, що її звичка може здатися смішною. Однак ця традиція сподобалася спочатку наближеним Анни, яких вона почала запрошувати до себе на чашечку чаю. А пізніше поширилася по всій Британії, отримавши назву «Afternoon tea» або в перекладі - «Післяполудневий чай».

Домашнє денне чаювання стало звичним явищем. Для робітничого класу - це була чудова можливість перекусити посеред дня. Для аристократії - вишукана церемонія, світська бесіда і ознака статусу. На чаювання часто запрошували друзів, родичів та знайомих. Щодня чайний прийом влаштовували хоча б в одному домі. І саме завдяки чаю та чудовій традиції Afternoon Tea британці постійно спілкувалися один з одним у гостях і дізнавалися про всі найсвіжіші новини.

Господарі будинків призначали дні чайних прийомів і розсилали запрошення. У зазначений день та час на стіл подавали чай, булочки, сандвічі та інші легкі закуски. Коли чай було подано, господиня сідала в кінці столу і сама наливала напій гостям, бо саме вона була «відповідальною» за чай. Старша дочка господині або її найближча подруга «відповідали» за каву або шоколад. Цей розподіл обов'язків вельми показовий - він свідчить про високий статус чаю. Адже в ті часи чай був досить дорогим продуктом – символом достатку –зберігався у банці з замком, ключ від якого знаходився тільки у господині дому.

Залишаючи за собою привілеї розливати чай, господиня підкреслювала свою значимість та сімейний статус. Тобто, хто «завідував» чаєм, той і був у домі головнішим. Британський чоловік 19-го століття заправляв справами на роботі. Удома ж абсолютна влада належала жінці.

 

AFTERNOON TEA TRADITION СЬОГОДНІ

У наші дні цей звичай не зник, але з щоденної звички перейшов в ранг святкової церемонії для особливих випадків. Якщо планується день народження, весілля, зустріч з друзями, сімейна вечеря та подібні цим події, британці не проминуть нагоди влаштувати Afternoon Tea. Адже крізь століття цей звичай увібрав в себе стільки святкового настрою, британської розкоші та легкості від невимушених бесід в приємній компанії, що інші способи провести ці особливі зустрічі здаються для них такими повсякденними...

Більшість лондонських готелів та ресторанів щодня проводять церемонію Afternoon tea, дотримуючись всіх традицій англійського чаювання. Існує навіть певна Чайна гільдія, яка ретельно оберігає англійські звичаї та регулярно проводить нагородження кращих готелів і чайних будинків.

Кожна церемонія має свою особливість, відрізняється оригінальним підходом до подачі закусок і чаю. Але часто святковий Афтенун Ті влаштовують і вдома, де укорінені традиції можуть видозмінюватися залежно від уподобань господарів.

 

МИСТЕЦТВО AFTERNOON TEA

Меню

Закуски до Afternoon Tea традиційно подають на етажерках. Тому, помітивши їх на старовинній картині, часто - в саду, можете бути впевнені, що там зображено той самий Післяполудневий чай.

Крім усіх цих вишуканих закусок, в меню чайної церемонії часто можна зустріти шампанське, що  якнайкраще доповнює урочистий та святковий настрій Afternoon Tea.

 

Стиль

Afternoon Tea можна сміливо назвати шедевром у світі традицій.

Оскільки подібне чаювання беззаперечно асоціюється зі святом, англійці з особливим трепетом ставляться до оточення Афтенун Ті. Для нього створюють по-справжньому королівську, розкішну, але лаконічно атмосферу.

Витончена, красива сервіровка столу - неодмінний атрибут церемонії. Стіл для Afternoon Tea накривають однотонною, скатертиною, зазвичай, без візерунків, щоб вона не затьмарювала собою господаря церемонії, а лише вигідно підкреслювала його багатство та пишність. А ваза зі свіжими живими квітами, немов бутоньєрка нареченого, часто прикрашає цей величний чайний обряд.

Afternoon Tea - це завжди єдиний ансамбль в гармонійному поєднання всіх його елементів. При сервіровці завжди віддається перевага посуду в єдиному стилі. Якщо на сервізі присутній орнамент - він обов’язково повинен ладно «грати» з усіма складовими церемонії. Використовувати посуд з кардинально різних наборів - поганий тон.

А от різноманітність закусок – вітається! Але на стіл урочистого чаювання потрапляють тільки страви в найрозкішнішому оздобленні, яке обов'язково повинно чудово поєднуватися не тільки одне з одним, але й якомога краще пасувати до букету живих квітів і витонченого візерунку сервізу.

Можете уявити собі, як виглядав модний в 19-у столітті вершково-абрикосовий чай. На стіл стелилася вершкового кольору скатертина, що була розшита шовком абрикосового обарвлення. У центрі столу обов'язково стояла ваза з квітами ніжного відтінку, наприклад, бегоніями або Англійськими трояндами. А на столі розміщувалися кришталеві склянки з плаваючими у воді квітами абрикоса. Всі закуски також були підібрані виключно в пастельній кольоровій гамі, доповнюючи «образ» церемонії. Тільки уявіть собі цей свіжий весняний, легкий, ніжний квітково-чайний аромат і чарівну атмосферу.

Той, хто коли-небудь бачив на власні очі цю англійську Легенду, безсумнівно, погодився б з тим, що Afternoon Tea можна вважати іконою стилю в світі всіх традицій.

 

Дрес-код

Прикрасивши стіл подібним чином і створивши таку розкішну атмосферу, англійці не можуть дозволити собі виглядати прозаїчно і буденно. Саме тому Афтенун Ті - відмінна нагода продемонструвати свій смак і вміння виглядати вишукано та стильно.

Чоловіки зазвичай відвідують церемонію в елегантних костюмах, жінки ж - в коктейльних сукнях, класичних жіночих костюмах, туфлях або балетках. Вечірні вбрання з етикету - недоречні.

Звичайно ж, домашня церемонія не така сувора до зовнішнього вигляду, але найчастіше, особливі святкові події, заради яких влаштовують Afternoon Tea, часто передбачають відповідне вбрання.

 

Бесіда

Атмосферу створено, чай налито, гості розмістилися на своїх місцях в очікуванні скуштувати всі ці делікатеси та обговорити головну тему, заради якої вони зібралися. Тому бесіду не можна пускати на самоплив. Автори книг з етикету рекомендують навіть складати спеціальне «меню для бесіди» і розкладати його біля тарілок гостей, що дозволяє підтримати розмову в разі, якщо пауза затягнулася.

Зараз це може здатися наївним, але головне, що ховається за цією традицією - найважливіша функція чаю як частини суспільного життя та неодмінної складової будь-якого спілкування.

 

ЧАЙ ДЛЯ AFTERNOON TEA

Можна навіть не сумніватися, що у англійців для особливих випадків було створено й особливий чай, який так і називається «English Afternoon» («Англійський полудень»). Його створили легким, ніжним і надзвичайно приємним на смак з легким цитрусовим ароматом бергамоту, щоб гармонійно доповнювати, але не перебивати, чудові смаки різноманітних страв.

Іноді для урочистого Afternoon Tea обирають й інші види чаю. У традиційних лондонських церемоніях гостям можуть пропонувати на вибір 10-15 сортів. Святкове чаювання добре доповнюють Індійський чай, Дарджилінг, вишуканий Ерл Грей, Цейлонські крупнолистові чаї, Лапсанг Сушонг, Цейлон Оранж Пеко, який добре смакує з молоком, Оолонг (Улун), а також деякі квіткові чаї, наприклад, зелений чай з ніжним та легким ароматом жасмину.

 

Можливо, зараз, поринувши в атмосферу цієї традиції, Ви вже передчуваєте свою власну розкішну зустріч з дорогими людьми за чашкою урочистого чаю з різноманітними апетитними закусками і справжньою королівської атмосферою. Організувати легендарний Afternoon Tea вдома під силу кожному. І зовсім не обов'язково бігти за новою скатертиною, яка ще більш гармонійно поєднувалася б з сервізом.

Так чи інакше, найголовніше в урочистому Афтенун Ті - це настрій та святкова атмосфера. І Ваша традиція Afternoon Tea може бути такою, якою хочете її бачити саме Ви,  адже це - Ваше особисте свято, яке можна влаштувати собі в будь-яку хвилину.

Top